Waar zijn we nu?

Dinsdag 11-9-2018

Steenbergen- Numansdorp

De laatste etappe van onze reis. 13 weken min 2 dagen zijn we weggeweest. Er staat een harde wind zuid West 5 tot 6. We gaan alleen op de Genua 7,5 knoop voorruit. We stoppen in Dintelsas om diesel te tanken(€ 1,34 de liter). Om 12.00 uur zijn we bij de Volkeraksluis. We roepen op, maar er staat teveel wind om de brug te draaien. We waren er al een beetje bang voor. Ik benut de tijd goed en ga de boot binnen schoonmaken. Na 2 uur uur kunnen ze de brug draaien en kunnen we door de sluis. Als we de haven binnen varen worden we opgewacht door Edith en Oscar. Wat een ontzettend leuk welkom en ze nemen ook nog een fles bubbels mee. Het is prachtig weer en het wordt een gezellige thuiskomst. We gaan aan boord eten en na de file richting Huis Ter Heide.

We kijken terug op een fantastische rookvrije vakantie met wind, weinig op de motor gevaren, totaal 10 dagen regen waarvan 5 in de nacht, 4 dagen mist (helaas net toen mijn broer en zus er waren) en vooral veel backstag wind!! En super veel mooie plekjes en veel dolfijnen onderweg. Totaal 1470 mijl gevaren. Op naar de volgende reis avontuur. ALLEMAAL BEDANKT VOOR HET LEZEN VAN ONZE BLOG.

Maandag 10-9-2018

We varen de Steenbergse Vliet af en gaan nog een dagje naar Steenbergen. Het is mooi weer.  We gaan lege waterflessen inleveren en boodschappen doen, want hier ligt de winkel bijna naast de boot. Rustig dagje. Als afsluiting eten we bij de Wallevis.

Zondag 9-9-2018
We blijven een dagje in de Heen. We kunnen gratis fietsen meenemen en dat doen we ook. Er is jaarmarkt in Steenbergen. Door de mooie natuur fietsen we er naar toe. Het is gezellig druk en na een paar uurtjes lopen over de markt en een lekkere lunch stappen we weer op de fiets. Daarna fietsen we nog door de andere kant op naar de sluis aan het begin van de Steenbergse Vliet. Zien we die ook een keer van de andere kant. Het is heerlijk weer 22 graden en de zon schijnt. Heerlijk om zo af te kicken van vele weken vakantie. We eten buiten en genieten van weer een mooie zonsondergang.

Zaterdag 8-9-2018

Goes-de Heen

We nemen de brug van 10.00 uur en zeilen met de stroom mee richting krammersluis. Het is droog en een dag met veel verschillende wolkenvelden. De Krammersluis gaat snel we hoeven niet lang te wachten. Als we Om 15.00 uur de heen invaren schijnt de zon zelfs een beetje. We kunnen heerlijk buiten zitten. We gaan eten bij het Goeleven en horen dat er jaarmarkt is in Steenbergen. Daar gaan we morgen kijken.

screenshot_20180909-141259

Vrijdag 7-9-2018
Dagje Goes
Vannacht heeft het heel hard geregend en geonweerd. De boot is weer goed schoongespoeld. Al het zout is er weer af. Als we opstaan schijnt de zon. We ontbijten weer buiten en gaan daarna boodschappen doen. Ook even de wijnvoorraad bijgevuld. We drinken koffie in de zon. Het is heerlijk rustig in de Werf (haven). Het hoogseizoen is voorbij. Ik ga winkelen en slaag voor een oudfit voor de bruiloft van mijn neef Joost en zijn a.s. vrouw Judith. We belanden op het terras van de Werf en zitten daar nog heerlijk in de zon met ander passanten. Ze hebben geen wijn dus ik haal een flesje van boord en wat nootjes en we hebben een gezellige vrijdagmiddag borrel. We eten binnen aan boord, want als de zon weg is wordt het te fris.20180907_161850

Donderdag 6-9-2018
Yerseke-Goes
We vertrekken om 14.00 uur na de bui en met de stroom mee. Net voorbij Wemeldinge toch nog een paar spetters regen. Jan doet zijn regenjas aan en ik duik onder de buiskap. We gaan lekker hard. De sluis naar het kanaal staat op groen. We liggen alleen in de sluis. In het kanaal komen we een groot schip tegen. We moeten flink aan de kant. Het gaat allemaal goed. Om 15.10 uur liggen we voor de brug bij Goes. Net te laat, maar om vier uur gaat deze weer open. We gaan bij de Werf liggen. De wolken trekken langzaam weg en de zon komt af en toe door. We eten aan boord en kijken de oefenwedstrijd Nederland-Peru.20180907_002854

Woensdag 5 september 2018
Veere-Yerseke 17,9 mijl
We worden om 5.30 uur wakker van vreselijk noodweer. Veel regen en onweer met bliksem. Het weer dat gisteren verwacht werd. Het duurt een uur en we kunnen nog even verder slapen. Het zout is lekker van de boot gespoeld en ziet er weer top uit. We ontbijten in de kuip. Er is geen zon, maar de temperatuur is prima. 20 graden. Om 11.00 uur vertrekken we en gaan op de motor over het Veerse meer. De wind staat pal van voren en het is te smal om te kruisen. Na de Zandkreeksluis hijsen we de zeilen en hebben nog een paar uur heerlijk gezeild. Om 15.00 uur liggen we Yerseke. De zon is gaan schijnen en het is 22 graden. Heerlijk bikini weer. We genieten ervan en lezen een boek. We gaan betalen bij de havenmeester. En eten bij Nolet Bistro. Een aanrader. We eten het dagmenu met Hollandse garnalen vooraf., een Zeeuwse vissoep, tong en een dessert van vruchten. Het eten was  heerlijke, en zeker voor herhaling vatbaar.

Dinsdag 4 september 2018
Breskens-Veere
We willen via Hansweert naar Yerseke, maar de weersvoorspellingen zijn niet goed. Er is ook slecht zicht op de Westerschelde en we besluiten om bij de sluis Vlissingen naar binnen te gaan en met de blauwe golf naar Veere te gaan. Het is maar 10,5 mijl, maar wel met veel bruggen en 2 sluizen. Het is een bewolkte dag, maar we zijn binnen een uur bij Middelburg en varen door naar Veere. Een goed besluit, want we krijgen een prachtige plek en belanden in de historische markt van Veere die al 5 dagen duurt. De laatste dag, dus we gaan er natuurlijk even naar toe. Erg gezellig. We halen oesters voor bij de borrel en krijgen er een gratis oester mes en tabasco bij. Om 18.00 uur wordt het rustig in de haven.

Maandag 3-8-2018

We zetten de wekker om 7.30 uur en hopen dat onze klapschroef binnen is. Gelukkig hij is er. Een uurtje later hangt de Enjoy op de kant in de kraan. De tijdelijke vaste schroef gaat eraf en de nieuwe klapschroef wordt er weer onder gemonteerd. Er is aangroei op de boot en de boot wordt meteen helemaal afgespoten met de hoge drukspuit. Weer een gladde onderkant. We bellen de havenmeester van Breskens voor een ligplaats, want we zijn uitgenodigd op de Waterheide om bij hen te komen eten. Ik ga wat boodschappen doen in het dorp. Het is een bewolkte dag. Rond 17.00 uur zijn we bij Alexandra en Jos. Het is ondanks dat we elkaar gisteren gezien en gesproken hebben meteen weer gezellig. We krijgen een heerlijk soepje eten mosselen met zelfgemaakte sausjes en heerlijke sla. Ook wordt er veel gelachen. We hebben een zeer gezellige avond met elkaar. We hopen op veel gezellige avonden met elkaar. Volgende keer Huis ter Heide?20180903_225428

Zondag 2-8-2018
We liggen bij Breskens Yacht Service. Het is prachtig weer. Zon 21 graden toppie. We gaan wandelen langs het strand richting de vuurtoren, waar we gisteren langs zijn gevaren. Heerlijk relaxed. Het is natuurlijk zondag dus erg rustig in Breskens. We lunchen onderweg en wandelen terug naar de boot. Ik zie de Waterheide binnen varen in Breskens. Alexandra en Jos zijn overburen van ons in Huis ter Heide. Zij zijn ook lang aan het verbouwen geweest in hun huis. Erg leuk dat we elkaar hier ontmoeten. Ik wandel de haven in en vind hun boot. Ik nodig hen uit voor de borrel rond 17.00 uur. Het wordt een reuze gezellige avond en met een hap en een drank! Heerlijk buiten in de kuip.

Zaterdag 1 september 2018
Cadzand-Breskens 6,2 mijl
Het is prachtig weer volop zon en we gaan eerst boodschappen doen. Opruimen en koffie drinken en dan een wandeling langs het strand. We lunchen aan boord en gooien om 14.30 uur de lijnen los om en kort stukje naar Breskens te zeilen. We hebben de stroom lekker mee en noordooster wind. Alweer! We zijn rond 16.00 uur in Breskens en meren af bij Breskens Yachtservice. Hier liggen we gratis en als het goed is wordt maandag de nieuwe schroef geplaatst. We krijgen bezoek van onze vrienden Bob en Margot en gaan heerlijk mosselen eten bij Amuse. Een ontzettend fijn weerzien met veel gelach en heerlijk eten.

Vrijdag 31-8-2018
Oostende-Cadzand (18,6 mijl)
We vertrekken met weinig wind. Het is bewolkt en somber weer, maar dat gaat veranderen zegt het weerbericht. Dat wordt dus de motor aan. Bij Zeebrugge worden we opgeroepen door de Ayla een groot containerschip met het verzoek wat gas terug te nemen, want zij gaan bij Zeebrugge naar binnen. Uiteraard doen we dat en gaan achter hen langs. Nu kunnen we de zeilen hijsen, want de wind is aangetrokken. Noordoosten wind 3. De laatste 9 mijl hebben we heerlijk gezeild en inmiddels is de zon ook doorgekomen. Een stralend blauwe lucht. We hebben de havenmeester (Arno) van Cadzand beloofd een kratje bier mee te nemen voor zijn maten van de KNRM. Als dank voor de “redding” aan het begin van onze vakantie. Het komt goed uit, want ze hebben oefening vanavond. Wij gaan eten bij eetcafé Just Enjoy. Een kleine kaart, maar heerlijk eten. Wel reserveren! Op de terugweg genieten we nog van een prachtige zonsondergang.20180901_092230

screenshot_20180831-170103

Donderdag 29-8-2018
Dagje Oostende
Voor het eerst deze vakantie hebben we heel slecht geslapen. Er zijn nieuwe steigers geplaatst in Oostende van kunststof een lichter dan de betonnen steigers eerst. Er staan een harde wind en ook nog Noord. Bovendien is er een boot naast ons komen liggen en de boten worden van elkaar afgetrokken wat een hoop gekraak aan de touwen geeft. Dat was een lange nacht met weinig slaap. Nadat onze buren vertrokken zijn gaan we aan de kant en een mooring liggen. Ik ben eerst naar de markt gegaan voor verse spullen en Jan is naar de kapper geweest. In de middag ga ik lang wandelen. Langs de kathedraal en door de stad en heel eind langs het strand. Het is heerlijk weer met veel zon. We drinken een drankje bij de Yachtclub en eten heerlijk aan boord. Vroeg naar bed voor een goede nachtrust.

Woensdag 29 augustus 2018

Nieuwpoort-Oostende 10 mijl
Er wordt veel regen en onweer voorspeld, dus eigenlijk geen goede dag om te varen. We bekijken de weerberichten goed en besluiten om 11.00 uur te vertrekken. Tussen de buien door volgens de berichten. We varen op de motor, want er is weinig wind. Om 13.00 uur zijn we droog aangekomen in Oostende. Goede planning en ook nog een beetje stroom mee. We eten een tosti aan boord en inmiddels komt de regen met bakken naar beneden. We wandelen Oostende in op zoek naar een kapper. Jan maakt een afspraak voor morgen en ik ga verder op zoek. Ik kan terecht bij en kapper 20 minuten lopen van de haven. Gelukkig heb ik de paraplu mee, want het blijft hard regenen! Na een uitgebreide was- (met heerlijke hoofdmassage) en knipbeurt loop ik weer met paraplu terug naar de boot. De Lady Sky ligt in de andere haven en Marian en Paul nodigen ons uit voor een borrel. Daarna gaan we voor het eerst deze vakantie snacken. Het was op de trip na een zeer natte dag, gezellig afgesloten met Marian en Paul.

Dinsdag 28 augustus 2018

We gaan vandaag de omgeving van Nieuwpoort verkennen en dat doen we op de fiets. We gaan de Cogge-Geeraert route fietsen. De fietsroute belicht de onderwaterzetting van de IJzervlakte tijdens de Eerste Wereldoorlog en de rol die de historische figuren Karel Cogge en Hendrik Geeraert daarbij speelden. Het traject verbindt plaatsen en monumenten die getuigen van deze opmerkelijke gebeurtenis en verwijzen naar het oorlogsleed: het Albert I-Monument in Nieuwpoort, het Stad- en Landshuis in Veurne, de Belgische militaire begraafplaatsen van Steenkerke en Ramskapelle, de buste van Karel Cogge, de Ganzepoot en de Frontzate. We vertrekken om 11.00 uur het is bewolkt en 20 graden prima fietsweer. In totaal is de route 43 kilometer en dat is goed te doen. In de oude stad van Nieuwpoort hebben ze allerlei zee figuren van bloemen gemaakt. We hebben een prima dag en genieten van de omgeving. Op de terugweg doen we nog boodschappen en droppen deze op de boot. We komen langs de Wester Nieuwpoort kardinaal, die vroeger bij de zandbank voor Nieuwpoort lag. Een gigantisch ding. Tegenwoordig liggen er veel kleinere boeien. Dan brengen we eind van de middag de fietsen terug en wandelen met een tussenstop op een terrasje. Aan het eind van de middag schijnt de zon, dus heerlijk toeven in de kuip.

Maandag 27 augustus 2018
Dunkerque-Nieuwpoort
We hebben Frankrijk na 9 weken verlaten en zijn weer terug in België. Weersvoorspelling geeft West 5 en we hebben de wind van achter dus we wagen het erop. Buiten bij Duinkerke staan hoge golven en er staat meer wind. We hebben een spannend tochtje en rollen met 9 knopen (sog) over het water. We vertrekken om 12.30 uur en zijn om 14.30 uur in Nieuwpoort bij de KYCN. Dat is dan wel weer het voordeel van veel wind. We lunchen en zijn een poosje druk met de stroom op de steiger, maar dat komt uiteindelijk goed. Jan rommelt wat aan boord. Ik ga wandelen naar Nieuwpoort om 2 fietsen te regelen voor morgen. Het is bewolkt met af en toe zon en over het weer mogen we niet klagen nu we eenmaal in de haven liggen. We eten spaghetti aan boord en hebben een rustige avond. We wachten op bericht uit Breskens wanneer de nieuwe klapschroef weer geplaatst kan worden en gaan daar onze terugreis verder op plannen.

Zondag 26 augustus 2018

Boulogne-Dunkerque
10.00 uur vertrekken we samen met de Lady Sky. We varen het eerste stuk alleen op het grootzeil pal voor de wind en als we bij Cape Gris Nez zijn kan de genua erbij. Onderweg zien we wel vijf dolfijnen, bruinvis en een zeehond. We varen 10kts SOG en halen zelfs 11,5. Bij Calais zien we dreigende wolken achter ons dat beloofd wind en regen. Gelukkig hebben we vandaag geen last van de ferry’s. Echter bij de haven Calais/Dunkerque komt er containerschip dat naar binnen gaat en een passagiersschip naar buiten. We moeten een stormrondje draaien en wijken. De ander zeiljachten ook. We krijgen een waarschuwingssignaal. We gingen hard, maar niet hard genoeg! Inmiddels is het hard gaan regenen en we besluiten naar Dunkerque (plan was Nieuwpoort)te gaan nog 14 mijl varen, maar met 10 knopen over de grond zijn we er zo. Om 15.30 uur uur liggen we vast. We hebben ondanks de regen een fantastische zeildag. Begonnen met zuidenwind 4 draaiend naar Zuid west 5 en mooie snelheden ondanks de tijdelijke vaste schroef. Het is inmiddels 18.00 uur en de regen komt hier met bakken naar beneden. Wij zitten gezellig droog binnen! Prima weer om de blog bij te werken.20180826_163309

Zaterdag 25 augustus 2018

Dieppe-Boulogne

We varen om 8.30 uur de haven uit. Er staat veel wind en er zijn veel golven. Wind WZW 5. Stroom mee. We gaan lekker hard en zeilen het grootste deel aan de wind. De laatste 15 mijl draait de wind naar west 4 en gaan we  halve wind. We zien veel verschillende wolken en ook eee zon laat zich regelmatig zien. Om 15.30 uur varen we Boulogne binnen. De zon schijnt. Een half uur na ons komt de Lady Sky binnen en we drinken wat bij ons aan boord. Lekker in de kuip. We gaan een hapje etenmin Boulogne en maken een wandeling door de oude stad.20180825_233247

screenshot_20180825-161830

Vrijdag 24 augustus 2018
Door de slechte weerberichten om 14.00 uur stormwaarschuwing in Boulogne besluiten we een dagje in Dieppe te blijven. We doen uiteraard rustig aan en gaan een stuk wandelen langs de zee. Er staan schuimkopjes op de golven, maar het is nu nog geen extreem harde wind.We zijn al meerdere keren in Dieppe geweest. De zon schijnt en daardoor voelt het al snel warmer aan als 20 graden. De wind is wel fris. Noordwesterwind. Terug aan boord komt Paul van de Lady Sky buurten en maken we een praatje met onze Duitse buurman. Hij heeft een motorjacht en heeft een rondje Engeland Schotland gedaan alleen. Zijn vrouw en honden houden niet van varen. Hij is op de terugweg naar een plaats bij Royan (Golf van Biskaje) om daar te overwinteren. Met vrouw en honden! Jan heeft zijn eerste pensioenuitkering gekregen en neemt mij mee uit eten bij Restaurant la Cale. We drinken koffie aan boord bij de Lady Sky en gaan met zijn drieën  naar de kermis. Marian blijft thuis. Het regent en wij zijn ook weer snel aan boord. Het was een dag met veel praatgrage mensen.

Donderdag 23 augustus 2018
Fécamp-Dieppe
We vertrekken om 7.45 uur. De Nederlanders om ons heen zijn al vertrokken maar we hebben tot één uur de stroom mee, dus dat moet lukken! Het is een dag met dreigende bewolking en ook komt af en toe de zon door. Zuidwestenwind 2-3, dus pal van achter. Wel 2,5 knopen stroom mee en daarom schiet het lekker op. Om 13.00 uur zijn we in Dieppe en we hebben alles kunnen zeilen. Als we aankomen schijnt de zon, maar dat duurt niet lang. Bij aankomst lunchen we en gaan naar het havenkantoor om te betalen. Daarna wat boodschappen en Jan gaat terug aan boord. Ik ga de stad in om een eind te wandelen. Even de benen strekken. Helaas wordt ik overvallen door een paar flinke regen buien, dan maar een iets kortere wandeling.  Jammer. Aan het begin van de avond vaart de Lady Sky binnen met een motor die het gelukkig weer doet (zie Cherbourg). Er komt slecht weer aan. We zullen de weerberichten extra goed in de gaten houden de komende dagen. Morgenochtend beslissen we of we gaan varen, maar we denken van niet.20180823_143332

Woensdag 22 augustus 2018
Deauville-Fécamp
We vertrekken 7.00 uur. Er is geen wind en het wordt dus een aantal uren motoren. Wel lekker de stroom mee. Bij oversteek Seine baai naar Le Havre worden we opgeroepen door een groot zeeschip. Wij hebben al gas teruggenomen om hem voor te laten gaan. Hij roept dat hij stuurboord blijft en dat de loods eerst van boord gaat. We blijven koers houden en draaien achter hem langs. Het is een bewolkte dag. We zien wel weer dolfijnen! Om 12.00 uur zijn we in Fécamp. Jan maakt een lekkere lunch en we zakken allebei even onderuit. We moesten vroeg op! Daarna doen we de toeristische route door Fécamp: Eglise st.-Etienne, Hôtel de volle, Abbatiale de la St.-Trinité en natuurlijk Palais Bénédictine. We lopen een stukje langs het strand. Om 18.00 uur gaat de zon schijnen en genieten we hiervan. We gaan vanavond een pizzeria bezoeken.

Dinsdag 21 augustus 2018
Deauville-Trouville
Uiteraard blijven we hier een dagje liggen. Het is benauwd weer. Af en toe komt de zon door. We doen rustig aan en Jan wandelt naad de bakker. We dekken de tafel en ontbijten uitgebreid met een eitje erbij. Prima start. Dan gaan we wandekken richting de andere haven. We vragen de havenmeester waarom we hier gisteren niet binnen konden varen. Het is extreem laag water en de diepte om de haven in te varen is 1.40 meter. Dat is de reden. Het is dan ook bijna leeg in de haven. We wandelen richting strand en gaan dan de stad in. Er is markt en we willen boodschappen doen. Het is druk in Deauville. Nadat we alle boodschappen hebben gedaan gaan we de boodschappen opruimen en koffiedrinken. De parasol gaat uit. Jan rommelt wat aan boord en ik ga naar Trouville wandelen. Dit is aan de andere kant van de haven en bij laag water nog geen 5 minuten lopen, maar nu moet ik helemaal omlopen, omdat het nog geen laag water is. Hier zijn kleine smalle straatjes met veel restaurants. Ook wandel ik langs het prachtige gemeentehuis en het Casino. Terug kan ik nog steeds niet de rivier afsteken en neem het taxibootje. Eenmaal aan boord een boek gepakt en relaxen. Aan het begin van de avond komen Sandra en Rob (broer Jan) barbecueën. We hebben een heel gezellige avond met heerlijk vis en vlees op de barbecue. Sandra en Rob hebben Dit meegebracht. Heerlijk vers allemaal. Het wordt laat en morgen gaat om 6.00 uur de wekker.20180821_144712

20180822_003146

Maandag 20 augustus 2018
Saint-Vaast- Deauville
48,7 mijl zeilen met de motor bij. We vertrekken om 7.30 uur, want daarna gaat de sluis dicht. Er is een prachtige zonsopgang. Dat betekend stroom tegen, maar dat moet dan maar. Het is bewolkt en fris en we pakken ons goed in. We hijsen de zeilen, maar er staat weinig wind, dus de motor blijft bijstaan. De stroom loopt nog even mee en we hebben weinig stroom tegen. Dat is fijn. Ik zit met een fleecedeken achter de buiskap, we hebben slecht geslapen, want om 3 uur vertrokken de eerste boten al. Het is één rak varen de baai over. De wind neemt nog meer af en de zon breekt door. Het wordt uiteindelijk 24 graden. We trekken steeds meer uit en kunnen lekker zonnen. Ik lees een boek uit en we zijn op tijd in Deauville. We kunnen niet de haven van Deauville in zeg de havenmeester. Vreemd, want dat konden we 2 jaar geleden wel. We gaan naar bassin Morny ( haven Trouville). Als we die richting opvaren horen we bekende stemmen op de kade. Rob en Sandra (Jan’s broer en schoonzus) staan op de kade. Wij moeten nog door een brug de haven in, maar het voordeel is wel dat we hier 3 uur voor en na hoog water uit kunnen varen. Het is zowel dicht bij Trouville als Deauville. We drinken wat aan boord in het zonnetje en spreken af morgenavond te gaan barbecueën bij ons. Zij vertrekken naar de camping 15 minuten rijden van hier en wij kleden ons om een hapje te gaan eten. Daarna genieten we buiten nog heerlijk van de prachtige zomeravond. 20180820_215728

Zondag 19-8-2018
26 juni waren we hier ook en in de blog hebben we een stukje geschiedenis geschreven over deze mooie plek. Nu gaan we rond het fort la Hogue aan de andere kant van de baai wandelen. Je kunt helemaal over de muur lopen. Uitzicht op de baai en Tatihou waar we in juni geweest zijn en waar zo’n zelfde verdedigingsfort staat (toren). Het is laag water. We kunnen over het strand of over de muur lopen. Dat laatste doen we. Het is een mooie wandeling van ruim twee uur. Zo hebben we de bewegingen voor vandaag ook weer gehad. Rond drie uur gaat de sluis weer open en we zijn net voor die tijd terug om erover te lopen, anders hadden we nog 20 minuten extra moeten lopen helemaal om de haven heen. Er gaan enkele boten uit en er komen weer wat boten binnen. Er is weer wat te kijken. We lezen wat en plannen de reis voor morgen. De sluis is morgen maar tot 7.44 uur open en de stroom gaat pas om 13.00 uur meelopen. We kunnen altijd buiten de haven voor anker. We eten aan boord en hebben verder een rustige avond(denk ik).20180819_162601

Zaterdag 18 augustus 2018
Cherbourg-Saint Vaast
Het heeft vanmorgen geregend en we vertrekken om 10.30 uur. Het is 19 graden en bewolkt. We hebben de wind recht van achter en varen een stuk melkmeisje. Gelukkig draait de wind wat bij, zoals de berichten hebben voorspeld en gaan we ruimer varen. We hebben de stroom vol mee en gaan 9 kts over de grond. Dat is lekker zeilen. Met West 3. We zijn op tijd bij Barfleur om rustig onze zeiltocht voor te zetten. Het blijft gelukkig praktisch droog. Om 15.30 uur uur liggen vast tegen een Engelse boot aan van 55 ft. Aardige mensen. Nadat we ons kuipbiertje hebben gedronken ga ik op zoek naar een supermarkt. Dit is ruim 1,5 kilometer lopen, dus een lekker eindje om de benen te strekken. Met een rugtas vol boodschappen wandel ik weer terug naar de boot. Inmiddels is de zon gaan schijnen en sluiten we de dag goed af!

Vrijdag 17 augustus 2017
We blijven een dagje in Cherbourg. Bijkomen van de regendag van gisteren. Als we na lekker uitgeslapen wakker worden schijnt de zon. Jan heeft de natte pakken al buiten te drogen gehangen. Ook onze laarzen en schoenen zetten we buiten om te drogen. We ruimen de boot op en draaien een paar wasjes. We lunchen heerlijk in de zon en Jan klust wat en ik ga wandelen naar het nieuwe winkelcentrum. Ik wil wat voor mijn zus kopen die ons appartement in de gaten houdt en dat is eindelijk gelukt. Ik haal verse groente voor vanavond. Eenmaal thuisgekomen schijnt de zon en we nodigen Marian en Paul (die de hele dag bezig zijn geweest met de motor) uit voor een borrel. Voor ons ligt een wedstrijdboot(zie foto) de eigenaar gaat onder de boot met duikmateriaal om hun boot aan de onderkant schoon te maken. Dit moet iedere 3-4 dagen gebeuren. Wat een werk! Wij vragen of hij onze schroef ook wil controleren en die van de Lady Sky ook. De onze ziet er perfect uit en de Lady Sky heeft er een hele bos zeewier onder. Wij nodigen de wedstrijdzeilers uit om wat bij ons aan boord te drinken. Zij is Engels en hij Frans. Hij spreekt Engels, maar is slecht te volgen. Hij is wel eens met een trans oceaan race omgeslagen (40ft) en gelukkig gered door een Engels zeeschip. Marian geeft aan dat ze niet op deze verhalen zit te wachten en zeker zal dromen vannacht. We bieden onze wedstrijdzeilers na overleg geen drank meer aan, want het is bijna 20.30 uur en tijd om te gaan koken. Onze doggybag van gisteren komt goed van pas. Marian en Paul verwachten hun zoon Laurens vanavond met onderdelen en hopelijk is alles morgen weer in orde. We drinken nog een afzakkertje in de Yachtclub met zijn allen.20180817_212750
Donderdag 16-8-2018
St. Peter port (Guernsey)-Cherbourg
Er is vandaag regen voorspelt en we twijfelen of we gaan varen. Om 12.00 uur zou het droog worden, dus toch de pakken aan en gaan. De wind is Zuid West 3 dus prima om door de Blachard Raz (langs Alderney) te varen en de Cape de la Hague te ronden. Ja hoor we varen weer pal voor de wind niet onze favoriete koers. Het regent dat het giet en dit stopte pas bij aankomst in Cherbourg De Lady Sky is ook vertrokken en we varen gelijk op. We zijn op tijd bij cape de la Hague, maar ondanks dat blijft het onrustig water hier. Als we koers zetten richting Cherbourg roept Paul ons op via de Marifoon. Wij horen dit niet, omdat we met het grootzeil bezig zijn. De telefoon gaat even later en Paul meld dat zijn snelkoppeling stuk is. Hij kan de motor dus niet starten, maar wel zeilen. De wind is gaan liggen en ze gaan niet erg hard en de stroom gaat over een klein uur fors tegen lopen. We besluiten om een stukje terug te varen en te overleggen. Zij rollen de fok in en laten het grootzeil staan en we nemen ze op sleep. Het is nog 8 mijl varen naar de haven. Het lukt ons om 17.00 uur binnen te varen net een beetje tegenstroom. In de haven leggen we de Lady Sky langs zij en Jan maakt een mooie draai en we liggen vast aan de langsteigers voor het havenkantoor. Vriendelijk Nederlanders pakken de lijnen aan. We trekken de Lady Ski voor ons aan de steiger en zo hebben we beide een prima ligplaats. We zijn allemaal zeiknat en nemen uitgebreid de tijd om een warme douche te nemen. Paul en Marian trakteren ons op een etentje bij de Yacht Club. We hebben een gezellige avond met elkaar en heerlijk gegeten. Het overgebleven vlees krijgen we mee in een doggybag. Wat zullen we lekker slapen vannacht.20180816_181924

Woensdag 15 augustus 2018
Saint Helier(Jersey)-St.Peter Port
We vertrekken om 9.30 uur (Jersey tijd)) en zijn om 13.45 uur in Guernsey. Een snelle tocht met juiste wind en stroom mee. Het motregent als we vertrekken en daardoor is het zicht niet al te best. Er is ook beroeps scheepvaart dus oppassen.. Het eerste stuk de motor bij, omdat we pal tegen de wind ingaan. Als we Jersey ronden hebben we weer 3 knopen stroom mee en de wind goed in de zeilen. Hoog aan de wind. De zon komt door en als we aankomen in St. Peter Port schijnt de zon volop. We eten een sandwich met zalm en sla en nemen er een wit wijntje bij. We halen de bijboot los en maken deze op de steiger schoon. Lekker drogen in de zon. De boot hebben we waarschijnlijk niet meer nodig vanaf hier. Paul en Marian (Lady Sky) zijn ook aangekomen in Guernsey en nodigen ons uit voor een drankje aan boord. Zij en wij gaan langzaam aan de terug weg langs de Franse kust beginnen morgen en laten Bretagne en de Kanaaleilanden achter ons. Wij varen vandaag totaal 20,8 mijl.20180815_213111

20180815_110504

Dinsdag 14-8-2018
Saint-Cast-le Guildo naar St. Helier (Jersey)
We vertrekken om 9.30 uur. Gisteren was het springtij dus de stroom zal wel lekker meelopen. De wind is goed we varen halve wind. Continue 1,5 knoop stroop mee. Dit wordt een fijn tochtje. De zon schijnt ook, dus wat willen we nog meer. We varen oost langs Plateau des Minquiers en zodra we richting Jersey varen hebben we ruim 3 knopen stroom mee. Heerlijk. We liggen om 15.00 uur aan het wacht panton. Het is ontzettend druk en we besluiten om hier te blijven liggen en niet de haven in te gaan. Het is een soort mierenhoop. We lopen de stad in en ook daar ontzettend druk. Het wordt dus een bliksembezoek, want we zijn op een punt beland dat we juist niet zoveel drukte willen. We eten rode kool met zelf gemaakte gehaktballen aan boord. Jan vond dit de beste zeildag van hele vakantie tot nu toe. Eindelijk een dag dat de wind uit de goede hoek waait. Halve wind met 15 knopen. Hoogste snelheid (10,5 SOG) over de grond.screenshot_20180814-150940

20180814_1810511

13 augustus 2018
Dagje Saint-Cast-de-Guildo
We zingen door de telefoon voor Jan zijn moeder die vandaag jarig is. Tevens bellen we met de expert die zich bezig houdt met het dossier van onze verloren schroef. Het dossier is er nog niet, dus goed dat we even bellen. Hij gaat er weer(?) mee aan de slag. Er is een enorme markt in Saint-cast de Guildo vele straten lang. We gaan er samen naar toe. Het is enorm druk en we halen d e verse dingen die we nodig hebben en lopen terug naar de boot. Het is en water 10 meter gedaald, dus we vangen weinig wind. We besluiten na de lunch om een paar uurtjes naar het strand te gaan. Jan gaat het water in en ik bekijk het van een afstand en lees een boek. We lopen over het strand langs de drooggevallen bootjes. Vanavond drijven ze weer. We eten aan boord en gaan op blote voeten bij hoogwater naar het centrum om het ijsje te halen dat we gisteren gemist hebben.

Zondag 12 augustus 2018

Saint-Malo naar Saint-Cast
Het is maar een klein stukje varen 10 mijl en we hebben stroom mee. Er is slecht weer voorspeld, dus we vertrekken vroeg. Om 9.00 uur de sluis door. We kunnen gelukkig zeilen. We varen langs Dinard waar we gisteren gewandeld hebben. Als we 3 mijl van de haven zijn krijgen we een flinke bui over ons heen. Goed voor de zeilen, dan kan het zout er afspoelen. Als we binnen varen is het weer even droog. We krijgen een box en zodra we vastliggen begint het weer te hozen. Jan neemt even tijd voor zichzelf (power nap) en ik wandel (gelukkig mijn paraplu mee) naar het dorp. Het is laag water en het regent inmiddels hard. De boten liggen droog en ik wandel over een betonnen aangelegd pad langs de rotsen en het strand dat droog ligt. Na het eten maken Jan en ik een stuk van dezelfde wandeling en inmiddels is het water gestegen tot aan het pad waar ik vanmiddag liep. We willen een ijsje halen in het dorp en moeten onze schoenen uittrekken om de weg te bewandelen. Dat doen we dan ook. Hoe verder we komen hoe dieper het water en we besluiten terug te gaan. Helaas geen ijs vandaag. Het was een natte dag

Zaterdag 11 augustus 2018
De zon schijnt als we opstaan. Het beloofd een mooie dag te worden. We willen vandaag Saint-Malo verkennen en met de Vendette naar Dinard(we varen al zo weinig). We starten met een wandeling over de stadsmuren van Saint-Malo. De in 1754 meter lange muren(Intra-Muros) rondom de oude binnenstad zijn in twee periodes gebouwd: De oorspronkelijke stadsmuur van de Middeleeuwen tot het einde van de 17e eeuw en uitbreiding tussen 1708 en 1744. Saint-Malo is een kapersstad. Het oude piratenschip ligt nog in de haven en er kunnen tochten mee gemaakt worden. Verder zie je vanaf de stadsmuur de forten in de baai van Saint-Malo. In de 17e eeuw zijn er 4 zeeforten gebouwd om de haven onneembaar te maken. Twee zijn er alleen bij eb te bezoeken. In de rivier en baai is het verschil tussen en vloed 12 tot 14 meter. Er zijn veel zandbanken bij de ingaat en je moet goed tussen de berekening varen. Het is erg toeristisch en iedere avond wel iets te beleven.20180811_1316441
Daarna zijn we met de Vendette naar Dinard gegaan. Dinard ligt aan de monding van de Rance tegenover Saint-Malo. Een plaats met prachtige zandstranden. Ook bekend van de prachtige villa’s uit de Belle Epoque. Dinard ligt aan de Côte d’Emeraude (smaragdkust). Een chic oord vol charme. Hier kun je een lange wandeling maken langs de zee. We zijn er bij laag water en dat is maar goed ook, want bij hoogwater kun je flink nat worden. Het is een prachtige wandeling met boven ons de imposante villa’s. Vanaf de kust wandelen we terug richting centrum mrt een enorme oesterbar op een pleintje. Wij drinken alleen een cappuccino op het terras van een rockcafé. We lopen nog een klein stukje van de promenade “Du Claire de Lune”. Deze is ’s avonds verlicht. Hier kun je goed het tijdverschil zien. De boten zijn drooggevallen tot ver in de rivier.

Vrijdag 10 augustus 2018
We slapen u of. Dagje rust na een heftige avond. ‘s middags gaan we Lady Sky gedag zeggen en wandelen naar Saint-Servan en la Cité d’Alet. Een wandeling langs de andere haven en dan tussen het groen de berg op. Prachtige uitzichten op Dinard en de haven en stadswallen van Saint-Malo. Er zijn bunkers en de oude Romeinse muur is prachtig. Zo ook de overblijfselen van de kerk. Jan is gefascineerd door de geschutkoepels van staal en de gaten die er door granaten in zaten. Een verassende wandeling een tip van Paul en Marian. Het is bewolkt weer, maar wel droog. ’s Avonds gaan we de oude stad in binnen de muren en eten bij Restaurant l’Atelier een heerlijke tournedos.

Donderdag 9 augustus 2018
Saint-Quay-Portriex naar Saint-Malo 29 mijl
Als we wakker worden regent het heel hard. De boot is lekker schoongespoeld. De weersvoorspellingen zeggen dat het einde van de ochtend stopt met regenen. Om 13.00 uur gaat stroom meelopen, dus we hebben alle tijd. Ik ga nog even naar de bakker en een eindje lopen. De weersvoorspelling klopt dit keer,want inderdaad als we vertrekken is het droog. We varen achter de buien aan. Er staat veel wind. We varen voor de wind, dus dat gaat prima. Wel hoge golven. Een dag met allerlei verschillende soorten wolken. Het wordt steeds lichter en de zon probeert door te komen. Als we om 18.00 uur bij de sluis van Saint-Malo aankomen hebben we een stralend blauwe lucht. De Lady Sky ligt in de haven. We drinken wat bij ons aan boord en gaan met Paul en Marian uit eten. Paul weet een goed restaurant. We drinken een glaasje champagne op het weerzien. Na het eten krijgen we een eigen gemaakt drankje van het huis en toen ging bij mij het licht uit

Woensdag 8 augustus 2018
Tréguier-Saint-Quay-Portrieux
We vertrekken om 10.00 uur, zodat we de stroom in de rivier nog mee hebben naar buiten. Het is een kleine twee uur varen door de rivier. Er is goede wind voorspeld, dus we verheugen ons op een mooie zeildag. We hebben de met storm mee zelfs 3 knopen, maar de windvoorspelling klopt niet. Er is veel minder wind als voorspelt en we hebben de wind weer van achter. We varen grotendeels op de stroom en Jan gaat weer eens vissen. Er komt een hoop zeewier(gras) aan de paravaan, maar geen vis helaas. We zetten de motor een beetje bij om optimaal gebruik te maken van de stroom. Ook nu weer zien we een dolfijn met jong. Dat blijft fascinerend. Er zijn veel dreigende wolken, maar we komen droog over en bij aankomst schijnt de zon. Goed voor ’t kuipbiertje. We gaan havengeld betalen en kunnen twee electrische fietsen meenemen om boodschappen te doen. We moeten steile wegen op en zijn blij met de e-bike. Binnen een uur zijn we terug en reken 2 euro af voor het lenen van de twee fietsen. Lopen was het en hele klim geweest van minstens en half uur heen en natuurlijk ook weer terug. Ik kook witlof met ham en kaas (favoriet van Jan) en we eten er een biefstuk bij. En natuurlijk een lekker rood wijntje. Heerlijk. Na het eten gaat Jan een eind lopen. Ik ga niet mee, want het regent. Kan ik mooi ff de blog bijwerken.20180808_215022

screenshot_20180808-152347

Dinsdag 7 augustus 2018

We blijven een dagje in Tréguier. Rob (Jan zijn jongste broer) en Sandra maken een mooie reis van Normandië naar Zuid Bretagne met hun caravan en zijn vandaag in de buurt. In de ochtend doen we boodschappen tussen de buien door. Vanaf het middaguur regent het hard en we zien dus weinig van de omgeving. Wel de mooie kathedraal met het plein erom heen bekeken. Aan het eind van de middag komen Sandra en Rob. We hebben ze lang niet gezien, dus genoeg te kletsen. Koffie en een drankje aan boord en daarna heerlijk uit eten. Na een natte dag een zeer gezellige avond met zijn vieren. Zij gaan naar het zuiden en wij langzaam richting noord.

Maandag 6 augustus 2018
Roscoff-Tréguier 35,5 mijl
De wind blijft maar NNO staan en hooguit 2. De mist is eindelijk opgetrokken in Roscoff, dus wegwezen. Om kwart voor 9 maken we de boot los om te gaan tanken. Ik mis wel mijn bootsmaatje en moet nu weer veel lijnen en fenders opruimen. De tank is weer vol en we varen om 9.15 uur naar buiten keurig voordat de Ferry vertrekt. Het is mooi weer met een frisse wind. We zien nu op het havenhoofd dat er stoplichten staan voor de invaart van de haven en die waren in de mist absoluut niet zichtbaar. De wind is te weinig om op tijd de rivier in te varen en we motorzeilen afwisselt met zeilen. Om 15.00 uur zijn we bij de monding van Is Jaudy die ons naar Tréguier voert. Een prachtige rivier die bij laag water gedeeltelijk droogvalt. Om 16.45 uur liggen we in een mooie box met prachtig uitzicht op de rivier. We komen weer een paar bekende Nederlandse boten tegen. We eten heerlijk buiten in de kuip en gaan nog een stukje lopen. Ik heb Caro nog even aan de telefoon en zij hopen morgen na een dag mist ook weer verder te gaan. Wij doen morgen rustig aan weinig wind en Jan zijn jongste broer Rob is met de familie in de buurt. Morgen gezellig ff samen zijn en bijkletsen.

Zondag 5 augustus 2018
We worden wakker en er is dichte mist. De derde dag. Tineke en Jacques gaan Vandaag weer terug naar huis met de TGV en Thalys. Rustig ontbijt en dan gaan Tineke en ik naar de supermarkt met de bus. Deze is tot 12.15 uur open, omdat het zondag is. We doen snel boodschappen en kunnen met de bus weer terug. We drinken koffie en doen allemaal rustig aan. De koffers worden gepakt en om 14.00 uur komt de taxi om hen naar Morlaix te brengen. Ze zijn ruim op tijd en Jacques appt dat ze op tijd vertrekken. Om 19.00 uur hebben ze de overstap in Parijs gehad en zitten in de Thalys naar Nederland. Een snelle manier om thuis te komen. Het waren gezellige dagen en helaas voor hen dat de tocht en de dag erna zo mistig was! Jan en ik repareren de toilet en gaan daarna naar de botanische tuin naast de haven. We wandelen er ongeveer twee uurtjes. Het is warm met een frisse bries en de mist is eindelijk weg. Vanaf hier hebben We een prachtig uitzicht op de haven. We eten aan boord en maken alles klaar om morgenvroeg te vertrekken naar Tréguier, mits er geen mist is.20180805_174431

Zaterdag 4 augustus 2018
Als we wakker worden is er dichte mist. We ontbijten op ons gemak met zijn allen. De enorme vaat wordt gedaan door Jan en Tineke. We gaan met de gratis bus richting de vedette naar Ile de Batz. We komen aan bij Porz Kernoc’h. Hier kunnen wij niet met de boot liggen, want de haven valt droog. We huren fietsen en gaan heuvel op. We drinken koffie en bezoeken we de Jardin Georges Delaselle. Deze tuin is aangelegd door ja,ja Georges Delaselle, een Parijse verzekeraar die gepassioneerd was door exotische planten en Ile de Batz. Tuin is gecreëerd in 1897 en telt meer dan 2500 soorten planten afkomstig uit alle continenten. Elk jaar opnieuw wordt de tuin verrijkt met nieuwe exemplaren. We fietsen verder over het eiland langs de vuurtoren. Het is nog steeds mistig, dus het heeft geen zin om deze te beklimmen. Het uitzicht moet fantastisch zij, maar helaas. We stoppen bij de boulangerie om Franse koffiebroodjes te kopen. We fietsen het eiland over en pakken nog een terrasje om wat te drinken. We gaan terug met de Vendette en worden op een soort lange steiger van beton afgezet, omdat de boot niet verder kan i.v.m. laag water. De heenweg hadden we ons al afgevraagd waar deze voor was. We nemen de Roscoff bus terug naar de haven en drinken een biertje op het terras. Jacques koopt een cadeautje voor mij. Eindelijk de Bretonse vlag in de mast. ’s Avonds gaan we met de bus naar het centrum en worden weer getrakteerd op een heerlijke maaltijd. Wat een verwennerij. We lopen ongeveer in een kwartiertje terug naar de haven. Jammer van de mist, maar we hebben er een leuke dag van gemaakt.20180805_125758

Vrijdag 3 augustus 2018

L’Aberwrac’h-Roscoff
We moeten vroeg op, want onze Franse buurman wil om 7 uur weg. Het is erg mistig. Jan duikt zijn bed nog even in en ik werk de blog bij. Ik ga samen met mijn zus een stukje lopen en brood halen. We vertrekken om 11.30 uur om de mist te omzeilen. Hierdoor hebben we wel stroom tegen. De mist blijft de hele dag en de zon probeert er door te komen, maar wint het niet. Tineke ziet de eerste dolfijn en daarna zien we er nog meer. Vlak voor de haven zien we nog twee zeehonden. We moeten de haven op de plotter binnenvaren, omdat we het weer helemaal dicht getrokken is. De ferry heeft de motor gestart. We horen dat wel, maar zien de boot pas laat. Gelukkig ligt deze nog vast. In de haven is er iets meer zicht. We krijgen een mooie box. Jacques neemt ons me uit eten bij Restaurant L’Ecume des Jours een kwartiertje lopen van de haven. We eten een driegangenmenu. Eenmaal buiten is er een soort Bretons feest met live muziek. Jong en oud dansen met elkaar Bretonse volksdansen. De zeilreis was saai door de mist, maar de gezellige avond heeft weer een hoop goed gemaakt.20180804_093225-collage1

screenshot_20180803-1822302

Donderdag 2 augustus 2018
Brest-l’Aberwrac’h 41,1 mijl
We moeten weer door Chanal du Four. We zijn er precies bij slack. Mooie timing. Tineke en Jacques varen mee. Er zijn wel wat golven. Tineke is een beetje misselijk. De zon schijnt en het is 19 graden op het water. In de haven 23 graden. Wel korte broek aan. Onderweg zien we helaas geen dolfijnen, maar wel een hele grote duikboot. Met de verrekijker goed te zien, maar te ver weg voor een foto. De wind draait alle kanten op en we gaan de eerste 20 mijl op de motor. De wind trekt en we kunnen de zeilen hijsen. Jacques vind het heerlijk als we zeilen. Onze boot glijdt door het water. Af en toe de motor bij. Het laatste stuk hebben we lekker stroom mee. Om 18.45 uur zijn we in de haven. We vieren verlaat Jan zijn verjaardag en trekken een fles champagne open. We zingen voor Jan. Tineke en Jacques nemen ons mee uit eten. Een heerlijk driegangenmenu. Jan krijgt en verjaardagsversiering op zijn nagerecht. We mogen niet meer zingen van hem. Moe en voldaan duikt iedereen zijn kooi in.

Woensdag 1 augustus 2018
Camaret-Brest 8 mijl
We varen naar Brest om mijn broer en zus op te pikken. Ze komen vanavond om 21.30 uur aan met de TGV. We varen rustig aan en het is een erg mooie omgeving. Rond 12.00 uur zijn we in Brest en we doen een bliksem bezoek. We wandelen naar het centrum en lunchen heerlijk buiten op een terras midden in de stad. We gaan langs Chateau du Brest het enige gebouw dat is blijven staan in de oorlog. Terug in de haven wandelt Jan door de haven en ziet een dolfijn die met een boot mee zwemt de haven in. We blijven ze maar zien zo leuk. We eten aan boord.20180801_124952120180801_154655

Maandag 31 juli 2018
Terwijl mijn schoonzus Inez en mijn zus Tineke het nieuwe appartement van mijn moeder hebben ingericht vermaken wij ons een dagje in Camaret. Het is vreemd om niet te helpen, want mijn moeder kan niet meer zelfstandig wonen en niet terug naar haar huidige appartement. Ze heeft volledige zorg nodig, dus is er een mooie kleinschalige villa in Zeist gevonden, waar ze alle zorg krijgt die ze nodig heeft. Om er toch een beetje bij te zijn ontvang ik van Inez en Tineke foto’s van haar nieuwe appartement. Dat is fijn. Het ziet er goed uit met haar eigen spulletjes (die steeds minder worden) Wij hebben lekker uitgeslapen en rustig ontbeten. Jan heeft de sluiting van de deur van onze slaapkamer gemaakt en de bijboot geplakt. Ik ben naar de markt gegaan in Camaret en heerlijk gewandeld in de prachtige straatjes. We lunchen samen aan boord en gaan met de fiets naar de supermarkt. De fiets is service van de haven. We moeten inkopen doen, want morgen komen Jacques en Tineke. We ruimen de laatste spullen op in de boot, zodat we de komende dagen met zijn vieren allen onze eigen ruimte hebben. Camaret is bekent van de toren van Vauban die in 2015 helemaal gerestaureerd is, maar waar je niet naar binnen kan. Ernaast ligt de Chapelle Notre-dame. Prachtig. Je wandelt langs de zee met een muur en verschillende stenen stages. Ik heb heerlijk gebraden kip op de markt gekocht en die gaan we vanavond opeten.20180731_183904

Maandag 30 juli 2018
Benodet-Camaret  52,9 mijl
We staan om 6.00 uur op, want moeten uiterlijk om 7.00 uur weg om de stroom mee te hebben. Wind ZZW 4, dus dat moet gaan lukken. Er zijn hoge golven het gevolg van de harde wind van gisteren en eergisteren. Er vaart een groot Nederlands zeiljacht naast ons en dat zien we verdwijnen in de golven. De mast natuurlijk niet! We moeten om 12.50 uur bij Raz de Sein zijn om daar rustig door te kunnen varen. Het laatste stuk moet de motor bij. We varen er om 12.00 uur door. Keurig getimed. Er staan hoge golven, maar het is wel slack, dus redelijk rustig erdoor heen. Wel anders dan de heenweg, want toen was de zee spiegelglad. Het volgende stuk gaan we voor de wind, maar ineens is er geen wind meer, dus dat wordt moteren. We varen richting Brest, veel ondieptes en rotsen in het water. Oppassen dus, maar wel prachtige plaatjes. We arriveren om 15.30 uur in Cameret en liggen aan een prachtige langsteigers. Natuurlijk nemen we een aanleg biertje, want de zon is weer gaan schijnen na 3 dagen regen en veel wind. Ik ga naar het bureau du Port om te betalen en wandel door het plaatsje. We eten mosselen en genieten van de mooie avond.20180730_231058

20180730_231728-collage

Zondag 29 juli 2018
Wat een dag vandaag. Zuid West 5 met stormwaarschuwing. Windstoten kracht 7 beaufort. We slapen heerlijk uit en ontbijten op ons gemakje. Het regent pijpenstelen en er je ziet niemand op de steiger. De supermarkt is open tot 13.00 uur, dus zodra het even droog is ga ik op pad. Het is ruim een kwartier lopen, maar het blijft droog. Het is een gekkenhuis in de supermarkt iedereen heeft de buien afgewacht. In file loop ik langs de stellingen. Wat een ellende. Lijstje afgewerkt, inpakken en wegwezen! Lekker wandelingetje terug langs de rivier en nog even langs het havenkantoor om af te rekenen. 4 nachten dat wordt gewaardeerd en we krijgen een gastendoekje van Benodet. Erg attent! Intussen is het weergaan regenen. Jan heeft klusjesdag en als ik terugkom heeft hij toilet uit elkaar gehaald. Deze liep niet erg goed door. Ook de slangen in het kastje moeten los en zitten vol met urinesteen. Dat was dus de oorzaak. Klus geklaard en we kunnen weer zonder zorgen de toilet gebruiken. Gelukkig hebben ook nog een tweede toilet (voor nood ha,ha!). Bed verschoond en was gedraaid. Watertank weer gevuld. Alles weer klaar voor vertrek. Ondertussen speel ik Wordfeud met Ada die ook op zeilvakantie is en verwaaid ligt in Cowes. We chatten een beetje achter de schermen. Vanavond bloemkool met verse worst aan boord.

Zaterdag 28 juli 2018
We gaan niet zeilen en besluiten de bus naar naar Quimper te nemen. Deze vertrek om 10.20 uur in Benodet Centrum, dus we zetten de wekker. De 13 eeuwse stad Quimper heeft de Bretonse naam Kemper. Dit betekent samenvloeiing. Drie rivieren waaronder l’Odet komen in het centrum bijeen, maar zijn grotendeels overdekt met bruggen en plaveisel. We hebben geluk want er is de hele week festival in Quimper. Vandaag voornamelijk doedelzakken en Bretonse klederdracht wat ons bezoek wel unieker maakt. We bezoeken het bureau de touristique en pakken een terras om koffie te drinken. Jan kruist eerst aan op de plattegrond wat hij wil zien en ik vul aan. We bezoeken uiteraard de prachtige gotische kathedraal Saint-Corentin en nemen een kijkje bij het Bretons Streekmuseum. Hier gaan we niet naar binnen. De stad bruist vandaag en buiten is van alles te doen. We wandelen naar de houten vakwerkhuizen en door de Jardin de retraite bij de Jezuïtenkapel. Daarna genieten we van de prachtige winkelstraatjes met winkels en galeries. We lunchen bij een creperie en nemen een flesje cider erbij. Dat is een (goede) gewoonte in Frankrijk. Na de lunch kijken we de optocht met Bretonse klederdracht en doedelzakkenmuziek . We wandelen langs de oude stadswallen en bezoeken het aardewerkmuseum van Henriot Quimper. Bij het busstation belanden we op een terras om een biertje te drinken. Om 17.00 uur nemen we de bus terug. Een mooie bustocht door de maïsvelden en bossen. We wandelen terug naar de haven en gaan eten bij de pizzaria.

Vrijdag 27 juli 2018
We willen naar Audierne en daar moeten we aan de mooring. De dag erna Raz de Sein door en de weersvoorspellingen zijn niet best. ZW 5-7. Geen goed idee. We lopen naar het havenkantoor en vragen een box, zodat we enkele dagen hier in Benodet kunnen blijven.Het regent bijna de hele dag voor het eerst deze vakantie. Het is 21 graden. We mogen niet klagen en hebben een juiste beslissing genomen. Eindelijk een dag om binnen aan de gang te gaan. Ik maak de boot schoon en was het beddengoed voor onze logees die volgende week woensdag komen en meevaren tot zondag. Dan is dat alvast klaar. We lopen ’s middag het dorp in om de wijnvoorraad aan te vullen. We hebben de vorige keer dat we hier lagen een mooie wijnzaak gezien. We eten de vissen die Jan gisteren gevangen heeft met salade. Er is een muziekfestival op het strand ongeveer een kwartiertje lopen en daar gaan we nog naar toe.20180728_183031

Donderdag 26 juli 2018
Port La Forêt-Benodet
We willen naar Loctudy, maar ik bel even voor de zekerheid. De ligplaatsen daar zijn tot 13 meter, dus dat gaat niet lukken.Dan maar terug naar de prachtige rivier l’Odet. We willen aa n de andere kant van de oever liggen. Ik reserveer voor de zekerheid een plaatst in de haven. Het is 12 mijl en we vertrekken twee uur na laag water, zodat we zonder problemen uit kunnen varen. We kunnen zeilen ondanks dat er weinig wind is. We hebben nog een beetje stroom mee. Onderweg zien we weer veel dolfijnen, naar ze zijn te ver om goed op de foto te zetten. Mijn geduldige Jan vangt eindelijk de eerste makreel. Het is een grote. Wat is het hier toch prachtig zeilen. Om 16.00 uur zijn we in de haven. Genoeg tijd om nog boodschappen te doen. Dat is ruim een kilometer lopen, maar dat is geen straf langs de rivier. De makreel bewaren we voor morgen. Vandaag bakt Jan pannenkoeken. We nemen er een lekkere wijn bij die ik van mijn collega’s gekregen heb. Jan heeft de smaak te pakken en gaat na het eten nog even vissen. En ja hoor hij vangt een forel. Morgen dus vis eten mmmmmm.20180726_223043

Woensdag 25 juli 2018
Dagje Port La Forêt. Het is 28 graden en weinig wind. We zijn gisteren laat aangekomen en slapen uit. Gelukkig koelt het ’s nachts goed af. Het is hier een grote haven, maar we liggen op een rustige plek waar we wel alle boten binnen zien komen. We ontbijten buiten en gaan afrekenen in de captainerie. Hier regelen we ook meteen 2 gratis fietsen. Geen electrische, maar super fietsen. We verkennen de omgeving van Port La Forêt en Le vieux Port. In deze haven vallen de boten droog. We fietsen door prachtige natuurgebieden en zelf over het strand. Een leuke tour. Het is wel erg heet en het klimmen kost veel energie, maar dat is wel goed voor ons wat extra beweging. Als we willen eten het plaatje La Forêt-Fouesnant dan worden we weggestuurd om 14.00 uur door een onvriendelijke dame. We fietsen terug naar de haven en eten daar een salade de chèvre chaud. We kopen nog een paar nieuwe lijnen voor onze spinnaker. In deze haven hebben ze echt alles voor een boot. We gaan nog even terug naar de boot om te relaxen en pakken ’s avonds nog een terras.

Dinsdag 24 juli 2018
Port Trudy-Port de la Forêt
We kunnen pas om 13.30 uur over de drempel op Iles de Groix en we hebben de wind pal tegen! Dat wordt dus steken (kruisen). Het is om 23.00 uur laag water in la Forêt en dat betekend dat we uiterlijk 20.00 uur de rivier in moeten varen. Voor de ingang zit maar 0,6 meter water. Een leuke uitdaging. We varen heerlijk op het zeil, maar moeten toch de motor bijzetten om rechtstreeks de koers te varen, anders komen we te laat. Het blijft puzzelen hier met de getijden en de grote getijdenverschillen. Vaak 5 meter of meer. Door de spannende invaat in de rivier ben ik vergeten een foto te schieten. Het is stralend weer vandaag 26 graden en helblauwe hemel en het wordt wel een gewoonte, maar we hebben weer dolfijnen gezien. De visiteurs plaatsen liggen allemaal vol en er zijn voldoende langsteigers en we meren af op een mooie plek om 20.00 uur. Aanleg biertje en heerlijk aan boord gegeten. We hebben 37 mijl gevaren.20180724_231906-collage

Maandag 23 juli 2018

Doëlan-Ile de Groix

We willen naar Concarneau. Ik besluit eerst te bellen. Er zijn wedstrijden en de havenmeester zegt dat het geen goed idee is om te komen. Omdat we genoten hebben van Ile de Groix besluiten we daar terug te keren. We moeten steken, maar het is maar 10 mijl dus prima. Bij aankomst nemen we een duik in de prachtige baai een klein stukje verderop. We gaan eten bij la petit Bouffe. Een tropische dag vandaag.20180723_1746331

Zondag 22 juli 2018
Rivier Étel-Doëlan
We vertrekken om 11.00 uur na eerst rustig te hebben ontbeten. Uiteraard buiten. Dat is bijna de hele vakantie al zo. We hebben de stroom mee en voorbij Lorient zien we weer veel dolfijnen. Eentje blijft spelen voor de boot. Doëlan is een niet toeristisch vissersplaatsje hebben we in de vaarwijzer gelezen en we willen er graag heen. Toen we de haven invoeren kregen we te horen dat onze boot te groot was voor dit haventje. De havenmeester verwijst ons naar een enorme mooring voor de haven. Wel lekker rustig en niemand naast ons en ook nog een prachtig uitzicht. We eten aan boord en gaan daarna aan wal met de bijboot. Inderdaad idyllisch hier, maar inmiddels wel wat toeristischer. Inmiddels zijn er waar vroeger op de kade werd gegeten georganiseerd door de vissers nu twee restaurants. Ook staat er een mobiel crêpewagentje met tuinstoelen. We wandelen wat rond en gaan terug naar de boot. Jan heeft een slechte nacht omdat er bij hoogwater flink deining is en hij er bang voor was dat onze boot de enorme mootting zou raken.20180722_223527-collage

screenshot_20180722-175319

Zaterdag 21 juli 2018
Het heeft vannacht flink geregend en in de ochtend regent het nog. We besluiten nog een dagje in Étel te blijven. Geen fietsen vandaag. We gaan wandelen. Naar de ingang van de rivier ruim 2 uur wandelen. Er staat flink stroom in de rivier opkomend water. Het zonnetje komt er weer langzaam door. We lunchen aan boord en Jan gaat weer vissen. Ik ruim de boot op en lees een boek. Hekaas weer niets gevangen. Aan het eind van de middag gaan we het dorp in om boodschappen doen. Alles is weer geregeld om morgen verder te varen.20180721_135451

Vrijdag 20 juli 2018
We blijven vandaag in Étel en verkennen de omgeving. Heel lang geleden toen ik 3 jaar was(of zo) gingen we hier naartoe op vakantie. Ik herinner me een oude watertoren en zie er meteen een als we de rivier opvatten. Ik app. met mijn broer Piet en krijg meteen antwoord dat dit niet de toren is, want de oude watertoren is afgebroken. Ik vraag hem of hij komt vissen, want dat heeft hij me hier geleerd (kan nog steeds niet vissen 😉). Helaas hij komt niet. Dat zijn eigenlijk de enige dingen die ik me herinner en dat het niet toeristisch was. Nu zijn er veel campings. We krijgen twee fietsen mee bij het havenkantoor en gaan op pad. Helaas zijn mijn versnelling stuk, dus dit wordt een zwaar tochtje. Niet te ver dan maar. We fietsen naar het visserseiland Saint Cado. Een eiland in de rivier Étel. Hier staan typisch Bretonse huisjes en we horen voor het eerst iemand op een doedelzak spelen. Dit is ook typisch Bretons. We proberen langs het water te fietsen, maar alle weggetjes lopen dood. Wel en mooi pad gefietst door de maisvelden heen. Na 10 kilokilometer fietsen brengen we de fietsen weer terug. We eten bij Restaurant “Le chat qui pêche” (tip van mijn oudste broer). Ik eet oesters, langoustines en tonijn en Jan Sardines en mosselen. Er gaat livemuziek spelen nadat we gegeten hebben. De muziek is hardrock en keihard, dus we gaan er snel vandoor.

Donderdag 19 juli 2018
Port Haliguen(Quiberon)-Rivier Étel
Vandaag WZW 4 en stroom mee. Het is bewolkt de temperatuur is goed. Wat een heerlijke zeiltocht. We komen te vroeg bij rivier Étel aan en moeten een beetje rond dobberen tot we naar binnen kunnen. We roepen semaphore Étel op, maar er is pas iemand 4 uur voor hoog water, dus om 19.15 uur. Er staat maar 0,6 meter water bij laag water en het advies is 1,5 uur voor hoog water naar binnen. Onze plotter zegt dat er al voldoende water onder de kiel is en we roepen voor de zekerheid semaphore Étel op. Vragen of ze Engels spreken,maar het antwoord is non. Oké dan in in het Frans. Kunnen we binnen varen. Oui! De heer zegt in frans “plus a gauche”(beetje links) en met mijn goede schipper varen we 3 uur te vroeg naar binnen. Uiteraard met rustig weer. We hebben een prachtige plek. We eten buiten met een mooie zonsondergang en nemen nog een koffie met livemuziek op een terras. Wat heerlijk relaxed hier. Vertrek 14.30 uur aankomst bij rivier 18.45 uur. 21,4 mijl gezeild!

Woensdag 18 juli 2018

Vannacht heb ik de boot versierd. Jan is vandaag 65 jaar geworden. Veel app’s en telefoontjes gehad en dat heeft de dag extra feestelijk gemaakt. Allemaal bedankt. We hebben uitgebreid ontbeten en hebben voor vandaag fietsen gehuurd. Het bedrijf komt ze om 9.00 uur brengen bij het havenkantoor. En we moeten toegeven ze zijn aardig op tijd voor Franse begrippen. We verkennen het schiereiland Quiberon op de fiets. Vooral veel kustlijn en rotsen en die zien we normaal vanaf het water. Een prima tocht en vooral lekker bewegen. We hebben gewone fietsen gehuurd, want we hebben gelezen dat het hier vlak is. Nou dat valt wel een beetje tegen. We moeten aardig schakelen en doorfietsen om de heuvels op te komen. We vermaken ons echter prima. We gaan ook nog  kijken op het vliegveld van Quiberon, waar meen aan het parachutespringen is. Een leuke middag. We gaan naar het strand om te zwemmen en af te koelen. Het water is erg koud vandaag of wij erg warm. Dat kan ook natuurlijk. We doen nog wat boodschappen en drinken wat op de boot. We gaan uit eten bij een Restaurant waar men het werk niet goed aan kan, maar daardoor hebben wij wel heerlijk rustig en relaxed gegeten. Een gezellige avond. Op naar de 66 jaar.20180718_224654

Dinsdag 17-7-2018

La Trinité sur mer-Port Haliguen (Quiberon)

We hoeven alleen de baai over te steken. Het maar 7 mijl varen. We vinden La Trinité een erg grote en drukke haven. We varen langs de oesterbedden de rivier uit. Het is vandaag Westenwind en te weinig om te kruisen. We varen op de motor en lunchen onderweg. Jan heeft heerlijke broodjes gezond gemaakt. Morgen blijven we hier. Jan is dan jarig en wordt 65 jaar. Een speciale dag.

Maandag 16-7-2018

Le Palais(Belle-Ile)-La Trinité sur Mer

Een tochtje van  18 mijl en we hebben goede wind 18 kts halve wind en wat hoger. We zeilen fantastisch en moeten goed navigeren, om tussen de ondieptes en de eilandjes door te varen. De zon laat het voor de helft van de trip afweten, maar laat zich later weer zien. We zijn precies bij slack bij de rivier om rustig naar binnen te varen. In de haven staan al 2 knopen stroom mee. We krijgen een mooie langsteiger toegewezen en krijgen Deense buren. Zij maken en reis van 2 jaar en zijn al 3 maanden onderweg.screenshot_20180716-192222

Zondag 15-7-2018

Ile de Groix-Belle-Ile
Vroeg vertrokken (7.00 uur) om stroom mee te hebben en wind in de ochtend. Het is nog steeds noordoosten wind. Bijna vanaf het begin van onze vakantie. We varen 24 mijl. 12 zeilend en 12 op de motor. De zee is spiegelglad en we zien weer aardig wat dolfijnen. Jan heeft ze gefilmd en zet ze op FB zodra we WIFI hebben. Heg is prachtig weer 27 graden, maar we hebben wel een windstooper aan. We varen ruim aan de wind. We verleggen onze joers om kangs het eiland te varen, zodat we ook nog wat zirn op onze motor tocht. Bij Belle-Ile aangekomen zien we een mooring vlak voor een idyllisch strandje en hier gaan we liggen. We zwemmen en snorkelen werpt en leggen de bijboot weer in het water. Vanmiddag finale voetbal en Jan kijkt deze aan boord. De boot draait erg aan de mooring door de veerboten(vendettes) die heen en weer varen. Jan legt de volle puts aan een lijn achter de boot en het signaal is beter. Ik lees een boek en geniet van het mooie weer. Frankrijk wint de voetbalwedstrijd tegen Kroatië en het is hier nnet een een gekkenhuis. We gaan met de bijboot aan wal tussen de mensen door die met kleren aan het water in springen.Er is live muziek en het is erg druk. We zoeken een rustig restaurantje. De muziek in het dorp is erg hard (leeftijd?) en we stappen dus weer in de bijboot om aan boord koffie te drinken. Zelfs hier in de baai is het feest goed te horen. We gaan samen bekijken waar we verder nog naar toe willen.20180715_222004

Zaterdag 14 juli 2018

Nationale feestdag in Frankrijk. We hebben elektrische fietsen gehuurd en gaan vandaag Ile de Groix verkennen. Het eiland lijkt qua afmetingen op Alderney. Rondfietsen moet lukken want het eiland is 6 bij 5 kilometer. Vroeger leefde de vissers hier van de tonijnvangst (witte), maar sinds Lorient de grootste vissershaven is heeft men zich gestort op het toerisme en is dit de grootste inkomstenbron. Het eiland is groen met veel varens, heide, clematis en felgekleurde hortensia’s. Het is rustig weer en bij geen wind , dus de golven tegen de steile rotswanden vallen nee. W e zwemmen in een gaan de vele baaien en halen onderweg brood. Ondanks 14 juli is de bakker open. Een aanrader dit eilqnd ook als je van wandelen houdt. Je kunt over de steile klippen het hele eiland rondwandelen. We eten aan boord en genieten van d enoten die binnen komen.20180714_223010-collageVrijdag 13 juli 2018

Lorient-Ile de Groix

No wind today………. We willen naar Belle Ile, naar er is zeer weinig wind. Daarom besluiten we om over te steken naar Ile de Groix. Port Trudy. We zeilen op de stroom en doen 2 uur over 4,5 mijl. In ieder geval alles gezeild.  Jan vindt dit niets en gaat daarom vissen. We varen niet hard genoeg, want de vissen bijten als je 4 kts vaart. We zijn rond 12.00 uur in de haven en hebben geluk, want er is een vrije box. Dat betekent geen boten langszij. Prima. We wandelen wat in de omgeving en zien meteen een mooie baai om te zwemmen. We kopen vers gevangen langoustines van een visser aan de wal en eten deze aan boord. Heerlijk! De havenmeester heeft doorgegeven dat er vuurwerk is vanavond i.v.m. 14 juillet. Er is ook een disco en dansen. We gaan naar het vuurwerk kijken en ook aan de overkant is er vuurwerk te zien. We gaan terug aan boord en nemen een slaapmuts buiten in de kuip. Het is half één en de disco speelt nog steeds. We gaan zo , maar eens een poging doen om door de herrie heen te slapen.

 

Donderdag 12 juli 2014

We blijven een dag in Kenérvel. Chatten met iemand van onze blog, maar het probleem van de verdwenen berichten is nog niet opgelost. De blog van afgelopen weken is nog niet terug. We nemen gratis fietsen mee en fietsen naar Lorient centrum. De stad Lorient ligt op de Oostoever en de voorsteden verspreid rond de natuurlijke inhammen, met haveninstallaties, oude marine complexen en insteekhavens van de tweede visserijhaven van Frankrijk. Lorient deed tijdens de tweede wereldoorlog dienst als duikbootbasis van de Kriegsmarine. Er is hier veel gevochten. Lorient dankt zijn naam aan de banden met het Oosten. Ooit de stad van de Frans-Indische compagnie. We fietsen langs Cité la voile Eric Tabarly (Franse oceaanzeiler overboord geslagen en overleden op de Ierse zee in 1998) een enorm nautisch museumcomplex dat maar liefst 60 miljoen kostte, maar we bezoeken het niet. Het is te mooi weer. We nemen i.p.v. lunch een ijsje op een terras. Daarna gaan we op de terugweg. Onderweg doen we boodschappen in een Casino Geant. Je kunt hier geen keuze maken. We hebben weinig ruimte op de fiets, dus we kopen niet teveel en vooral verse spullen. Alles is weer aangevuld en we halen de bijboot uit het water en leggen deze vast op het voordek. We eten vanavond mosselen buiten de deur. Er is live muziek in het restaurant. Een geslaagde avond.20180712_175257

Woensdag 11 juli 2018

De website ligt eruit en de vorige berichten zijn tot nu toe verdwenen. Vandaag gezeild van Iles de Glénan naar Lorient. Tegen de wind in kruizen ben je lekker een poosje bezig. We hebben wel 10 dolfijnen gezien onderweg en als je tegen de boot tikt dan blijven ze bij de boot zwemmen. Het is prachtig weer 27 graden, maar tegen de wind in moet je wel je vest aan. In Kenérvel krijgen we een box toegewezen en we steken een flink eind uit, maar het is heel breed hier. We wandelen naar de bakker en het strand en na twee dagen klotsen aan een mooring gaan we lekker met vaste grond onder de voeten uit eten.

20180711_193247

Dinsdag 10 juli 2018
Dag aan de mooring op Iles de Glénan. We wandelen wat op het eiland en varen rond in de bijboot. Zwemmen, snorkelen en lezen wat. Kortom relaxed dagje.we gaan naar de kroeg om de wedstrijd Frankrijk België te kijken uiteraard met onze Belgische Nicole en Marc van de Tringa. Zij liggen aan de andere kant van het eiland. Het is erg gezellig in de kroeg. Helaas verliest België , maar de stemming is prima. We wandelen terug naar de bijboot en varen in het donker terug naar onze boot. Gelukkig is er geen drankcontrole.

 

Maandag 9 juli 2018
Benodet-Iles de Glénan
We gaan in de ochtend met de waterbus naar de overkant om naar de markt te gaan. Verse foerage inslaan. Met de stroom mee varen we de rivier l’Odet op. Een prachtige rivier die uitmondt in de stad Quimper. We hebben geen tijd om de stad te bezoeken, want willen de rivier met de stroom mee weer af om naar Iles de Glénan te varen. Een heerlijke zeiltocht tussen de rotsen door. Goed koers houden. We pikken een mooring op en vermaken ons met zwemmen en snorkelen. Jan speelt met de bijboot. We genieten van een prachtige zonsondergang.

 

Zondag 8 juli 2018

Ardiene-Benodet
Weinig wind we varen 31 mijl waarvan half motor half zeilen. In de rivier leider staat veel stroming en we moeten tijdelijk een mooring pakken. Ik trek de mooring stuk. Het lukt uiteindelijk de mooring te pakken en even later na de captainerie opgeroepen te hebben kunnen we de haven in. We krijgen een box toegewezen en steken flink uit. We gaan uit eten bij Restaurant du Mee. Fantastisch tonijn gegeten.

 

Zaterdag 7 juli 2018
Douarnedez-Audierne
We moeten vandaag door het beruchte Raz de Sein. Er is bijna geen wind en we varen op de motor. De zee is spiegelglad en door juiste timing 2 knopen stroom mee. Dat valt mee, want hhij springtij kan dit 5 zijn. We hijsen de zeilen varen op de stroom. Jan gooit zijn paravaan in het water en probeert een maaltje te vangen. Helaas niets gevangen. We liggen voor het eerst aan de mooring. Heerlijk zwemmen En met de bijboot naar de kant om de benen te strekken. Er is zelfs een broodservice. Je kunt opgeven wat je wilt hebben en dit wordt de volgende morgen gebracht.

Vrijdag 6 juli 2018
Na gebeld te hebben met mijn moeder om haar te feliciteren met haar 93e verjaardag gaan we Tréboul en Douarnenez verkennen. We wandelen naar de haven van Douardenez langs een historisch scheepvaart museum. Het is een echte Franse haven. We gaan bergopwaarts en bezichtigen een kerkje. Daarna gaan we naar de markt om vers fruit en groente in te slaan. We gaan terug naar Tréboul en doen daar nog de rest van de boodschappen. Nicole en Marc drinken koffie bij ons aan boord. We eten aan boord en gaan met hen naar de voetbalwedstrijd België-Brazilië. Gelukkig wint België en we hebben een gezellige avond in de pub. We wandelen terug over een prachtig klifpad met uitzicht over de baai.

Donderdag 5 juli 2018

l’Aber Wrac’h-Douarnenez

We varen om 8.00 uur uit om naar Douarnenez te gaan. Het is erg mistig en na 2 mijl varen en nog dichtere mist besluiten we terug te gaan. Om 11.00 uur is de mist iets opgetrokken en gaan we als nog. De Tringa vaart achter ons en vraagt via de marifoon of we bij elkaar kunnen blijven en dat doen. We hebben het tij nog net mee en varen met rustig weer door de beruchte Chenal du Fourbij Brest. We leggen aan bij een Engels jacht en moeten daarom morgen om 7.00 uur opstaan omdat zij weggaan.

Woensdag 4 juli 2018

Dagje l’Aber Wrac’h. We slapen lekker uit en ontbijten op ons gemak. Geen haast vandaag en geen schema. We gaan boodschappen doen in Landéda. Het bordje zegt 1,5 kilometer, maar Jan denkt dat het veel verder is. Het is dik een half uur lopen. Er is een grote supermarche en een slager en bakker. We slaan alles weer vers in. Onderweg komen we mooie huisjes tegen en genieten ondanks de volle boodschappenkar van de omgeving. We brengen de spullen aan boord en drinken koffie. Boot schoon gemaakt en een stokbroodje gezond gemaakt. Daarna wandelen we een stuk langs de rivier naar het strand en voor het eerst voelen we temperatuur van het zeewater. Er zij veel watersporters aan het strand. Terug naar de boot en heerlijk met een boek de middag afsluiten.20180704_212353-collage

Dinsdag 3 juli 2018

Trébeurden-l’Aber Wrac’h
We vertrekken om 10.30 uur in Trébeurden, nadat we de dieseltank hebben gevuld. Caro en Leen zwaaien ons uit. Zij blijven nog een dag in Trébeurden. Vandaag 44,8 mijl gevaren en alles op de motor. Geen wind, maar wel 3 knopen stroom mee. Het is een nevelige dag en het zicht is redelijk goed, maar grijs. Leen appt dat het de hele dag regent in Trébeurden dus we zijn blij dat we vertrokken zijn. Zodra we Roscoff voorbij zijn wordt het wat lichter. De wind trekt iets aan en we hijsen de zeilen, maar helaas de wind zakt weer in. Jammer stroom mee en motor aan gaan we toch nog 8 knopen. We passeren de vuurtoren El Vierge aan het begin van de rivier de Aber. Dit is de hoogste vuurtoren (82,5 meter) van Europa. Als we aankomen in l’Aber-Wrac’h schijnt de zon. We nemen en aanleg biertje. We eten bij een restaurant en heerlijk 3 gangenmenu. Dat gaat er wel in na 7 uur op het water. Nu ff de blog bijwerken en naar bed.

Maandag 2 juli 2018
We blijven een dagje in Trébeurden. Wat een haven hier als er een Engelsman oproept en vraagt do you speak english zegt de havenmeester no en verbreekt de verbinding. Met hulp van ons krijgt de Engelsman de juiste diepte door en kan de haven invaren. Op de steiger staat een bord dat je gratis elektrische fietsen mee kunt nemen en Caro is vroeg wakker en regelt 4 fietsen.We melden ons om 10 uur en kunnen na uitleg vertrekken. Prima bijna nieuwe electrische fietsen en die heb je hier wel nodig! De tocht begint niet helemaal goed en we fietsen de verkeerde kant op, dus terug naar Trébeurden en een nieuwe start de andere kant op. Uiteindelijk fietsen we naar Perros-Guirec. Schatting ongeveer 40 kilometer gefietst. De Bretonse bevolking is erg aardig en zien niet veel fietsers. Ze zeggen allemaal gedag en zwaaien. Komisch. We drinken koffie onderweg en nemen een heerlijk belegd broodje bij de bakker. De berg op is een eitje en eraf moet ik vaak remmen, omdat ik vind dat het te hard gaat. Jan sjeest voorop en zorgt ervoor dat we juiste route fietsen. We proberen een leuk restaurant te zoeken om ’s avonds te kunnen eten, maar dat vinden we niet. We kijken wat we nog aan boord hebben en eten spagetti bij ons aan boord met en heerlijke salade van Caro erbij. Een gezellige dag, veel gezien en heerlijk gefietst en bijna geen water gezien onderweg. Ook weer eens wat anders. Woensdag is Caro jarig en zij biedt ons een champagne ontbijt aan. Dat is verleidelijk, maar we besluiten om morgen verder naar het zuiden te varen.

Zondag 1 juli 2018
Lezartrieux-Trébeurden
We vertrekken om 10.30 uur en varen op de stroom mee de rivier uit. Buiten staat ono 3 dus we hijsen de zeilen en gaan met 3 kts stroom mee richting Trébeurden om Caro en Leen(zeilvrienden) te ontmoeten. Zij komen vanaf Roscoff. De wind wordt minder en wij varen op de genua, zodat Jan nog ff kan vissen. Helaas niets gevangen. Om 17.30 uur liggen we aan de mooring en een half uurtje later arriveren Caro en Leen met El Viento. Ik heb een lekkere smoothie gemaakt en we proosten op het weerzien. Om half 6 kunnen we de haven in en nemen een kuipborrel op de El Viento met heerlijke toastjes met natuurlijk Franse kaas (ik geloof in Engeland gekocht). We eten in het Marina restaurant een zeer gezellig weerzien na lange tijd.

Zaterdag 30 juni 2018
Guersey-Lezardieux
Het is bijna 23.00 uur en ik zit op een bankje bij het havenkantoor, omdat hier de WiFi goed is. Vandaag 49 mijl gevaren. Veel wind bij Guernsey 30 kts en bij platea des Roches-Douvres (rotsen midden op de route als je een rechte lijn vaart) 8 knopen wind. Hier moet de motor bij. Lezardieux ligt aan de rivier du Trieux en deze loopt langs het eiland de Brehat.Prachtig om hier binnen te varen. Halverwege de rivier hebben we controle van de Franse douane. Ze hebben alles binnen bekeken alle ruimtes tot aan toilet en douche toe. Natuurlijk hadden we de Franse vlag al gehesen. We zijn om 19.30 uur in de haven en eten aan boord. Half gezeild en half motor bij.

Vrijdag 29 juni 2018
Dagje in Saint Peter Port de hoofdstad van Guernsey. Een rondtour over het eiland hebben we al eerder gedaan. Bed verschoond en was gedaan, boodschapjes en door de stad gelopen. Taxfree parfum gekocht. Jan heeft aan boord de bestekla gemaakt. Deze was er eerder uit komen zetten, omdat het slot niet goed was of ik was vergeten de la op slot te doen. Samen wandelen we in de middag en pakken een terrasje. Het is fantastisch weer.20180629_174616-collage1
Donderdag 28 juni 2018
Cherbourg-Saint Peter Port (Guernsey)
We vertrekken om 10 uur en het is mistig en grauw weer. Gelukkig is het zicht goed. Er is weinig wind, maar we zeilen tot aan cape de la Hague. Dit is de noordwestelijke punt van Normandië er staat een vuurtoren. Voor zeilers altijd goed rekenen op het liefst met slack de punt te ronden. Er komen hier stromingen bij elkaar en het kan flink klotsen. We hebben hier 6 knopen stroom mee, maar moeten de motor bijzetten, omdat de wind weg is. Na een tijdje trekt de wind aan en kunnen we weer zeilen. We hijsen de Engelse gastenvlag. Om 16.30 UK tijd zijn we in Saint Peter Port. We hebben Belgen ontmoet in Duinkerken en zij varen ook onze route tot zover. We gaan met Nicole en Marc eten en een pub zoeken om de voetbalwedstrijd België-Engeland te kijken.

Woensdag 27 juni 2018
Saint Vaast-la Hogue-Cherbourg
We vertrekken om 9.30 uur. Het is grijs en grauw op het water en er staat een flinke wind NO5. We wilde eigenlijk naar het eerste kanaaleiland Alderney, maar daar hebben we met de Mali Raj al eens flink liggen bonken met een noordoosten wind. Geen goed plan. We besluiten om naar Cherbourg te varen. Eerste 3 mijl motorzeilen, door ondiep, onrustig water en daarna alles gezeild. We zijn om 14.00 uur in Cherbourg en de zon komt door. We gaan de stad in om wat boodschappen te doen. We belanden op een terras en genieten van een Heineken tapje en en mensen die langslopen. Gezellige drukte in Cherbourg. Heel anders dan de eerste keer dat we hier waren met een feestdag. Toen was alles dicht en nu bruist het hier. We gaan terug naar de boot en eten aan boord.

Dinsdag 26 juni 2018
We blijven een dagje in Saint Vaast-la Hougue. We gaan met een amfibie voertuig varend naar het eiland Tatihou. Heen varend en terug tussen de oesterbanken door rijden. Voor Tatihou zijn er de zeeslagen (1692)van Barfleur en La Hogue geweest in de Negenjarige oorlog tussen enerzijds de geallieerde vloten van de Engeland en Nederland en anderzijds Frankrijk. De overwinning ging naar de Engelsen en de Nederlanders. Dit alles vind je terug in het Maritieme museum van Tatihou. Je kunt op het eiland wandelen en de het fort Vauban bezichtigen. Er zijn ook Botanische tuinen, maar die vielen wat tegen (met de Franse slag onderhouden). Bij laag water liggen de oesterbedden droog. Saint Vaast staat bekend om zijn oesters. Een heerlijk dag mooi weer 23 graden, maar wel met een frisse wind.

Maandag 25 juni 20183
Fecamp-Saint Vaast-la Hougue
Terwijl we nog varen schrijf ik alvast de blog. Het is 20.00 uur en over een uur hoogwater in st.Vaast dus we kunnen de haven in. Vandaag heerlijk gezeild met de spinnaker. Zon, wind nno 3 en heerlijk gegeten aan boord. Lunch en diner . 64 mijl gezeild en het laatste stuk op de motor, omdat de wind afnam.

screenshot_20180625-2011441

Zondag 24 juni 2018
Dieppe-Fecamp
We vertrekken om 11.00 uur uit Dieppe. NO 3 niet veel wind, maar we willen zeilen. Alle zeilen gehesen. Stroom mee dus we gaan toch 6,5kts voorruit. Jan reeft het zeil nog een beetje,want hij wil gaan vissen. Helaas niets gevangen , dus we eten karbonade vanavond. Ook niets mis mee. Het is heerlijk op het water en de korte broek gaat aan. Om 16.30 uur zijn we in Fecamp. We rekenen af bij het havenkantoor en pakken een terrasje. Het is 26 graden en we eten buiten in de kuip aan boord. Fecamp was vroeger een visserhaven en staat nu bekend om de Benedictine likeur die afkomstig is van de plaatselijke Bénédictine abdij.

 

Zaterdag 23 juli 2018
Boulogne sur mer-Dieppe
Vandaag 59 mijl gezeild en op de motor gevaren. We vroegen ons af waarom de boten voor ons zo hoog aan de wind konden varen en zijn er zojuist achtecrime abdijr gekomen dat zij allen de motor bij hadden staan. Wind zw4 dat is steken dus. We zijn om 11.30 uur uit Boulogne vertrokken en 21.00 uur aangekomen in Dieppe. Dit is de grootste stad aan de Nomadische kust. Onderweg zuurkool gekookt en dat smaakte prima, omdat we het koud hadden. Nu liggen we tegenover een bar waar live muziek gespeeld wordt uit onze jaren.

Vrijdag 22 juni 2018
Dunkerque-Boulogne
Ondanks dat findship iets anders zegt en vrienden appen en bellen of er iets mis is, omdat schipfind aangeeft dat we terug zijn gegaan naar Dunkerque, zijn we dus nu echt in Boulogne!! 40 mijl gevaren, minder dan gepland, maar na 28 mijl varen viel de wind weg. Ook geen straf. Zeilpakken uit en de korte broek aan en heerlijk van de zon genieten. We passeren CapeGris-nez. Dit stukje Frankrijk ligt het dichts bij Engeland. Het is zo helder dat we aan de overkant de krijtrotsen van Dover zien.We zijn om 16.30 uur in Boulogne en langszaam loopt de haven hier vol. Natuurlijk een aanlegbiertje en voor Jan een powernap terwijl ik de blog bijwerk. We gaan een gezellig restaurantje zoeken in de stad.

Donderdag 21 juni 2018
Er staat een krachtige wind NW6 met uitschieters naar meer wind. We besluiten om in Dunkerque te blijven. Ik hoor Edith denken dat schiet niet op . Wat doe je dan? Je zet de wasmachine en droger aan, leest een boek en denkt aan het funpakket dat we van mijn collega’s hebben gekregen. Ik maakt een lekker smoothie en we zijn gewoon relaxed.

Woensdag 20 juni 2018
Nieuwpoort-Dunkerque
De Franse vlag wordt gehesen. Vandaag komt de zon af en toe door. Dat geeft een beter vakantiegevoel. De wind is ZW 4-5 dus we moeten een paar slagen maken. We hebben uitgeslapen en zijn te laat vertrokken om door te varen naar Boulogne. Morgen draait de wind naar het noorden en dat is beter om af te zakken naar het Zuiden. We drinken een kuipbiertje in de zon. Het is warm. We wandelen naar het strand om een beetje beweging te krijgen en eten een hapje. 22 mijl gevaren.

Dinsdag 19 juni 2018
Breskens-Nieuwpoort
Om 8.00 uur vertrokken uit Breskens. Met de stroom mee op de motor de Westerschelde af. Wind ZW4 en het zicht is goed, maar bewolkt en grijs. 18 graden en het voelt kouder aan. Bij Zeebrugge hijsen we de zeilen en kruisen richting Nieuwpoort. Onderweg een paar selfies gemaakt toen we op de motor voeren. Even wennen aan het geluid van de nieuwe schroef. We hebben 43 mijl gevaren en het grootste stuk gezeild. Op naar het zuiden.

Maandag 18 juni 2018
Om 9.00 uur zijn we uit het water gegaan. Er moesten wat zaken op maat gemaakt worden en om 14.30 uur zijn we weer te water gegaan met een nieuwe schroef onder de boot. Wel een vaste i.p.v. een klapschroef, maar we kunnen verder. Omdat de stroom in de Westerschelde tegenstaat en er ZW6 staat besluiten we een nachtje in Breskens te blijven. We gaan lekker uit eten vanavond bij Amuse. Zo blij dat alles zo snel geregeld kon worden. De terugweg gaan we er weer uit voor een nieuwe klapschroef die besteld wordt. Wat een service hier in Breskens. TOP.

Zondag 17 juni 2018
Terug naar Breskens. Hier is een Yachtservice. Wel 7 mijl gezeild. Jean Lou en Françoise slepen ons met hun rib (450pk) de haven van Cadzand uit. Met hulp van Arno de havenmeester die ook bij de KNRM zit. Eenmaal buiten voor de wind naar Breskens gezeild. De aardige Belgen zijn meegevaren en hebben ons Breskens in gesleept. De politieboot volgde ons ook. We liggen onder de mastenkraan en hopen snel een nieuwe schroef te kunnen regelen. Onze Belgische “vrienden” deden dit alles voor een pintje aan boord. Tevens kwam de politie aan boord. Westerschelde controle. Alles in orde . Nu nog een schroef.

Zaterdag 16 juni 2018

Hellevoetsluis-Cadzand
Vroeg uit gevaren en door een zeilwedstrijd 22 boten in de sluis. Op de motor het Slijkgat uit. Op zee wind zzw 5 en zeilen op. Heerlijk gezeild. Bij Westerschelde motor gestart, motor liep maar er gebeurde niets met de boot. De haven in met hulp reddingsmaatschappij. Duiker onder de boot en wat denk je wat schroef verloren. Mooie Gori schroef. Geen goed begin. We liggen nu in Cadzand en hopen dat de reddingsmaatschappij ons morgen Breskens in wil helpen. Daar kunnen we op de kant en een nieuwe schroef bestellen.

Vrijdag 15 juni 2018
Piet en Jenny varen met de Knar mee naar Hellevoetsluis. We worden getracteerd door hen en Bob en Margot op een afscheidsdiner bij Fortezza. Een super gezellige avond. Morgen vertrekken.

9 juni 2018 in Numansdorp
Check Marine Traffic: mmsi: 244670848
Via deze link zie je de laatst bekende locatie via Marina traffic
http://www.marinetraffic.com/en/ais/home/ship/244670848
Of de App Findship: mmsi: 244670848

16 gedachten over “Waar zijn we nu?”

 1. Dat is flink balen, net onderweg en een belangrijk onderdeel van jullie boot is foetsie. Hoop, dat morgen alles gefixt kan worden en dan met frisse moed weer verder.

  Like

  1. Morgen zondag. We gaan proberen op het zeil naar Breskens te komen. Daar zit een jachtservice. Denken dat het een aantal dagen gaat duren. We hebben tijd genoeg, dus lekker te onthaasten na druk werk. Wind draait ook beter halverwege volgende week 😊

   Like

 2. Vaar via de app nog steeds met jullie mee! Behalve waterratten, zijn jullie ook af en toe landrotten en dmv mooie foto’s wordt ook dit mee beleefd! Tot de volgende keer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s